Bu videomuzda MPPT şarj cihazı & regülatörü ürün incelemesi yapıyoruz. Cihazın gercekten mppt şarj cihazı olup olmadığını test ediyoruz. MPPT şarj cihazı ve PWM şarj cihazlarını karşılaştırıyoruz. Hangisinin daha fazla enerji üretimi yaptığını inceleyip kanıtlıyoruz.Tüm bu detaylar videomuzdan ulaşabilirsiniz.
Diğer solar ürün inceleme videolarımız
Savior 3kw tam sinüs inverter kutu acılımı part 1
https://youtu.be/bQrUyPfQeGI
Savior 24v 3000watt tam sinüs akıllı inverter kutu acılımı part 2
https://youtu.be/a7o24CL6ZTk
Jel akü kutu acılımı ve jel akü hakkında bilinmesi gerekenler
https://youtu.be/4U4ej8sfazs
Solar panel kutu acılımı ve solar paneller ile ilgili bilinmesi gerekenler
https://youtu.be/Q6IYmoSjPZc
Solar ve Rüzgar Enerjisinde kullanılan seri ve paralel MC4 konnectörler
https://youtu.be/qPpWQ9wBxZs
Solar sistemlerde kullanılan panel kablosu ve akü kablosunu inceliyoruz
https://youtu.be/dzUugbUz4r0
Balkonumuzda 8binTL maliyetle solar sistem kurduk
https://youtu.be/NzAT1QveS44
SAVIOR, MAX, TOMMATECH, VOLTRONIC, ORBUS, MPP TAM SİNÜS AKILLI İNVERTER KURULUMU
https://youtu.be/LpxDlj9rxdA
Güneşten evinizin elektriğini üretin, balkonda kurduğumuz solar sistemin son durumu
https://youtu.be/Mp-_VOTDnkg
Şebeke bağlantısız inverterler için tasarımda mutlaka bulunması gereken ürünlerdir . Harici olarak alınabildiği gibi Solar inverterin içerisinde de olabilirler. Temel olarak her ikisinin de görevleri ; akü veya akü grubunu sağlıklı bir biçimde şarj etmek ve akü yönünden solar panellere doğru akımı engellemektir. Ayrıca üzerlerinde bulunan DC bağlantı bölümü ile DC yükleriniz için stabil bir çıkış sağlayabilmektedirler.
Amaç aküyü şarj etmektir ancak kullandıkları yöntemler birbirinden farklıdır . MPPT şarj üniteleri şebeke bağlantılı inverterlerin birçoğunda olduğu gibi sürekli maksimum güç noktasını(üretilebilecek en fazla enerji) bulmaya çalışır. Az ile yetinmez ve sürekli “acaba daha fazla güç üretebilir miyim ?” diye kendini sorgular bununla birlikte biraz pahalıdır.
PWM şarj cihazları daha ekonomik olan bunun yanı sıra potansiyel panel gücünün her zaman tamamını kullanamayan cihazlardır. Aküler cihaza bağlanır ve sistem otomatik olarak çalışma voltajını seçer. (Birçok cihazın üzerinde 12/24 V gibi ibareler bulunur ) PWM cihaz kendisine bağlanan akü değerine göre şarj edeceği voltaj değerini kayıpları da hesaba katarak belirler , bu değere karşılık gelen akım ne kadarsa çıkışında sürekli o kadar güç olur, panelden gelen güç arttığında bile çıkışın değişmediğini görürüz. Toplam üretimi karşılaştırdığımızda %15-20 daha az üreten şarj kontrol üniteleridir.
MPPT yapısı ise; şarj voltajı otomatik belirlendikten sonra sürekli kontrol durumundadır ,panel girişinden gelebilecek yüksek voltajı düşürüp çıkışında akımı arttırmak suretiyle daha fazla güç ile aküleri şarj etme özelliğine sahiptir. Böylece daha kısa sürede akü şarj işlemi gerçekleştirilebilir.
Aşağıdaki grafikte 24V akü grubunu besleyen pwm ve mppt şarj kontrol cihazlarının davranışları görünmektedir.(DC güç kaynağı sabit akım vermek üzerine programlanmıştır.) MPPT ünitesi sarı boyalı alan kadar daha fazla çıkış gücü vermiştir.
Bu cihazların kullanılmadığı senaryolar üzerinde konuşmakta fayda var ; örneğin solar panelimizi direkt olarak aküye bağlarsak ne olur ? akümüz şarj olacaktır ama şarjı tamamlansa dahi doldurma eğiliminde olan solar panel akünün güvenli voltaj limitlerinin üstüne çıkarak ürüne zarar verecektir. Ayrıca birçok panelde bloklama diyodu olmadığından aküde depolanan enerji akşam olduğunda panelin üzerine doğru gitmek isteyecektir. Şarj kontrol cihazları bütün bu olumsuzlukları önlemeye yönelik tasarlanmışlardır ayrıca üzerindeki LCD panel veya LED ler ile doluluk oranı hakkında fikir sahibi olabiliriz.
Özetlemek gerekirse; güneş enerjisi uzun soluklu bir yatırım olduğundan, PWM tercih etmek yanlış değildir ancak MPPT şarj kontrol ünitesi almak yada bu özellikli inverter tercih etmek daha verimli olacaktır.
#mppt #pwmşarjcihazı #mpprşarjcihazı #mpptvspwm #mpptsolarşarj
solar
charge
controller
mppt
MPPT
PWM
pwm
comparison
VS
compare
cheap
expensive
power
output
efficiency
panel
photovoltaic
off
grid
system
safety
quality
build
reliability
user friendliness
electronics
greatscott!
greatscott
blue
victron
energy
0 Yorumlar